Το digitrust χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.
ΠΥΛΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
  • Ζητήματα Πληροφορικής

Ζητήματα πληροφορικής ηθικής και δεοντολογίας

Θα αναφερθούμε αρχικά σε ζητήματα που σχετίζονται με τη συμπεριφορά μας στο Διαδίκτυο στο κομμάτι της επικοινωνίας, καθώς ένας από τους βασικούς λόγους που σήμερα χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο είναι για να επικοινωνήσουμε απομακρυσμένα και εξ αποστάσεως με άλλους χρήστες από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε κάποιους κανόνες δεοντολογίας τους οποίους θα πρέπει να εφαρμόζουμε όταν γράφουμε «δημόσια» σε κάποιο forum ή σε μια mailing list

Στη συνέχεια θα γίνει μια αρκετά εμπεριστατωμένη αναφορά σε ζητήματα σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία στην εποχή του Διαδικτύου. Πάρα πολλοί χρήστες του διαδικτύου θεωρούν ότι, πλέον, επειδή έχουν πρόσβαση σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, μέσω του διαδικτύου (εικόνες, ήχοι, βίντεο, κείμενα κ.λπ.), μπορούν όλα αυτά τα δεδομένα να τα χρησιμοποιούν και να τα αναπαράγουν ανεξέλεγκτα.

Γι’ αυτόν το λόγο, μέσα από ορισμένα ερωτήματα, θα εξηγήσουμε την πνευματική ιδιοκτησία και τις σχετικές με αυτήν έννοιες, καθώς επίσης και το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα. Εν συνεχεία, θα μιλήσουμε για φαινόμενα που σχετίζονται με το διαδίκτυο και μπορεί να έχουν άμεση επίδραση στην καθημερινότητά μας και τις αντιλήψεις μας, για τους ανθρώπους γύρω μας. Χαρακτηριστικότερο φαινόμενο εξ’ αυτών, αποτελεί ο εθισμός στις νέες τεχνολογίες και στο διαδίκτυο.

Εξίσου μεγάλη προσοχή, ωστόσο, πρέπει να δώσουμε και στα φαινόμενα ρατσιστικού λόγου, που μπορεί να συναντήσουμε σε ιστοσελίδες, στις οποίες περιηγούμαστε. Εξάλλου, στο διαδίκτυο ο καθένας μπορεί να γράψει και να εκφραστεί ελεύθερα δημόσια, συνεπώς θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι κάποιος ενδεχομένως να προσπαθήσει να μας παραπλανήσει με ψεύτικες ειδήσεις ή ανυπόστατες φήμες. Προς αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει και η «ανωνυμία» στο διαδίκτυο.

Τέλος, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το διαδίκτυο είναι μια προέκταση του πραγματικού κόσμου, όπου όλοι οι χρήστες έχουμε δικαιώματα. Για το λόγο αυτό, παραθέτουμε ένα ιδιαίτερης αξίας κείμενο του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματεύεται τα δικαιώματα που έχουμε όλοι μας στη «σχέση» μας με το διαδίκτυο.

ΕκτύπωσηΗλεκτρονικό ταχυδρομείο

logoEspa
Logo