Το digitrust χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.
ΠΥΛΗ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Πραγματικό Περιστατικό: Κίνδυνοι κατά τη συνομιλία και κατά τη συνάντηση με αγνώστους
Εδώ και έξι μήνες, η Βασιλική, 13 ετών, με τους γονείς της μετακόμισε από ένα μεγάλο χωριό της Εύβοιας σε ένα προάστιο της Αθήνας, λόγω της δουλειάς του μπαμπά της.
Πραγματικό Περιστατικό: Απειλή
Σε ένα μικρό χωριό του Νομού Ροδόπης ο Γιάννης και ο Θανάσης, μαθητές Γυμνασίου, παίζουν στην πλατεία.
Πραγματικό Περιστατικό: Υποκλοπή Αρχείων
Η Μαρία μένει στη Μυτιλήνη, είναι 14 ετών και περνάει αρκετές ώρες στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πορνογραφία ανηλίκων (αρχεία παράνομα εκ φύσεως)
Η Δάφνη, μαθήτρια Γυμνασίου, που διαμένει σε μεγάλη πόλη της βόρειας Ελλάδας, διατηρεί λογαριασμό στην ιστοσελίδα Facebook. Μια μέρα δέχεται αίτημα φιλίας από ένα χρήστη με όνομα «Δημήτρης Δ.»...
Πνευματική ιδιοκτησία (αρχεία που η απόκτησή τους χωρίς την καταβολή αντιτίμου είναι παράνομη)
Ο Γρηγόρης και ο Νίκος, μαθητές Γυμνασίου και λάτρεις της ελληνικής μουσικής, και χρήστες του Διαδικτύου, αποφασίζουν να δημιουργήσουν ψηφιακά αντίτυπα των cd μουσικής που έχουν αγοράσει κατά το παρελθόν και να τα διαθέσουν στο Διαδίκτυο έναντι μικρού χρηματικού ποσού, μέσω ενός forum.
Πραγματικό Περιστατικό: Δελεαστικά μηνύματα
Η Ευαγγελία ζει σε μια κωμόπολη της κεντρικής Ελλάδας και πηγαίνει στη Β΄ τάξη του Γυμνασίου. Οι γονείς της της επέτρεψαν, μόλις έκλεισε τα 13
Πραγματικό περιστατικό: Επισυναπτόμενο Αρχείο ή Εικόνα
Προκειμένου κάποιος να μπορέσει να αποκτήσει παράνομη πρόσβαση σε ένα λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, άρα και σε όλα τα αρχεία που περιέχονται στο email...
Πραγματικό Περιστατικό: Διαδικτυακά παιχνίδια – επαφή με αγνώστους
Ο Νεκτάριος, μαθητής Γυμνασίου, πρόσφατα ξεκίνησε να παίζει το διαδικτυακό παιχνίδι League of Legends...
Πραγματικό Περιστατικό: Εξύβριση – δυσφήμιση
Σε μεγάλη πόλη της Δυτικής Πελοποννήσου ο Χάρης, μαθητής Γυμνασίου, ζηλεύει το συμμαθητή του Δημήτρη, γιατί ο τελευταίος βγήκε πρώτος σε διαγωνισμό μαθηματικών προβλημάτων.
  • Περιστατικά

Πνευματική ιδιοκτησία (αρχεία που η απόκτησή τους χωρίς την καταβολή αντιτίμου είναι παράνομη)

peristatiko7Ο Γρηγόρης και ο Νίκος, μαθητές Γυμνασίου και λάτρεις της ελληνικής μουσικής, και χρήστες του Διαδικτύου, αποφασίζουν να δημιουργήσουν ψηφιακά αντίτυπα των cd μουσικής που έχουν αγοράσει κατά το παρελθόν και να τα διαθέσουν στο Διαδίκτυο έναντι μικρού χρηματικού ποσού, μέσω ενός forum.

Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουν να κερδίσουν μερικά χρήματα για να αγοράσουν νέα tablets. Ψηφιοποιούν με κατάλληλο λογισμικό ορισμένα cd, ανεβάζουν τα αρχεία σε έναν ιστότοπο «φιλοξενίας» αρχείων και εγγράφονται, στη συνέχεια, μέλη σε ένα γνωστό δημόσιο forum. Μέσω αυτού προσκαλούν, όσους χρήστες επιθυμούν να αποκτήσουν τα cd, να τους στέλνουν κωδικούς προπληρωμένων καρτών (τύπου Paysafe) στον προσωπικό τους λογαριασμό και ακολούθως αυτοί θα τους στέλνουν linkμε τον ιστότοπο όπου έχουν ανεβάσει τα αρχεία.

Η δραστηριότητα πέφτει στην αντίληψη των υπευθύνων της εταιρείας που κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών, και καταγγέλλουν το γεγονός στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Από την έρευνα, προκύπτουν τα στοιχεία ταυτότητας των δραστών, δηλαδή του Γρηγόρη και του Νίκου, οι οποίοι θα τιμωρηθούν, γιατί διακινούσαν τα αρχεία χωρίς να έχουν λάβει προηγουμένως σχετική άδεια από την εταιρεία παραγωγής και διάθεσης.

ΕκτύπωσηΗλεκτρονικό ταχυδρομείο

Πορνογραφία ανηλίκων (αρχεία παράνομα εκ φύσεως)

peristatiko6Η Δάφνη, μαθήτρια Γυμνασίου, που διαμένει σε μεγάλη πόλη της βόρειας Ελλάδας, διατηρεί λογαριασμό στην ιστοσελίδα Facebook.

Μια μέρα δέχεται αίτημα φιλίας από ένα χρήστη με όνομα «Δημήτρης Δ.». Η Δάφνη δέχεται το αίτημα και ξεκινά να συνομιλεί με το Δημήτρη, ο οποίος της λέει ότι είναι επαγγελματίας φωτογράφος και ότι, επειδή η Δάφνη είναι πολύ όμορφη, θα μπορούσε να βγάλει πολλά χρήματα εργαζόμενη ως μοντέλο. Μετά από συζήτηση για αρκετές ημέρες, η Δάφνη πείθεται να φωτογραφηθεί από το Δημήτρη.

Χωρίς να αναφέρει τίποτα στους γονείς της, η Δάφνη συναντά το Δημήτρη σε μια καφετέρια και εκεί συμφωνούν να μεταβούν στο διαμέρισμα του Δημήτρη, όπου ο τελευταίος έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τη φωτογράφηση. Μεταβαίνουν, λοιπόν, στο διαμέρισμα του Δημήτρη και μετά από μερικές φωτογραφίες, ο Δημήτρης προτείνει στη Δάφνη να βγάλει τα ρούχα της και να φωτογραφηθεί χωρίς αυτά. Η Δάφνη, χωρίς να το πολύ-σκεφτεί, δέχεται.

Την επόμενη μέρα, ο Δημήτρης ανεβάζει τις φωτογραφίες της Δάφνης στην επαγγελματική του ιστοσελίδα και στέλνει το link στη Δάφνη για να τις δει κι εκείνη. Τη στιγμή που η Δάφνη είναι μπροστά στον υπολογιστή της και τις βλέπει, μπαίνει στο δωμάτιό της η μητέρα της, που βλέπει τις χωρίς ρούχα φωτογραφίες και βάζει τις φωνές. Η Δάφνη της εξηγεί τι έχει συμβεί. Έτσι, η Δάφνη και η μητέρα της πηγαίνουν στην αστυνομία για να καταγγείλουν το περιστατικό. Ο Δημήτρης συλλαμβάνεται και φυλακίζεται, γιατί παρήγαγε και διακίνησε υλικό πορνογραφίας ανηλίκων, αφού η Δάφνη είναι ανήλικη.

ΕκτύπωσηΗλεκτρονικό ταχυδρομείο

logoEspa
Logo